Tipuri de ghete bărbătești

03 Noi 2017
de catre

Alegerea și asortarea unei perechi de ghete la bărbați este o adevărată artă. Evaluăm un bărbat după încălțări, motiv pentru care considerăm vitală educația în acest sens. Există 4 mari categorii de ghete pe care fiecare bărbat trebuie să le cunoască: Chelsea, Lace-Up, Chukka și Desert.

Ghetele Chelsea

Istoria acestui tip de ghete merge până în epoca victoriană, când bărbații și femeile le-au purtat pentru prima oară. Regina Victoria încălța astfel de ghete zilnic. În anii ‘60 ele au devenit virale în toată lumea datorită celebrei formații Beatles. Membrii trupei purtau o versiune specială a acestor încălțări, creată special pentru ei, cu vârfuri ascuțite și tocuri cubaneze.

Ca și caracteristici de design, ghetele Chelsea sunt lipsite de șireturi și sunt prevăzute cu elastic în partea de sus, ceea ce le menține strânse pe gleznă. Astfel, pentru bărbații care merg mult pe jos, aceste încălțări sunt opțiunea ideală, ele fiind etanșe și confortabile în același timp.

Ghetele Chelsea sunt recomandate în situații atât formale cât și ocazionale; pot fi purtate cu un costum sau un blazer, cu pantaloni eleganți sau blugi. Sunt bune de încălțat aproape în orice ocazie, cheia asortării lor constă în alegerea culorii potrivite.

Ghetele Lace-Up

Acest tip de încălțări este de fapt o versiune înaltă, până la gleznă, a pantofului elegant cu șiret. Prima pereche de astfel de ghete a fost purtată de Prințul Albert, care a cerut să i se confecționeze niște încălțări practice pentru sezonul rece pe care să le poarte pe proprietățile sale scoțiene și care să fie totodată elegante.

În mod tradițional aceste încălțări sunt confecționate din piele, însă, în prezent, este acceptată și o imitație de piele de calitate. Ghetele Lace-Up sunt o alternativă excelentă la pantofii Oxford sau Balmoral, având același grad de clasă. Se potrivesc în ținute casual și business. Purtarea unei perechi Lace-Up denotă stil, eleganță și inteligență. Aceste încălțări pot adăuga o notă de stil chiar și pieselor vestimentare simple și anoste.

Ghetele Chukka

Se crede că aceste ghete erau purtate în anii ‘20 de către soldații englezi care jucau Polo. De fapt, denumirea de “chukker” desemnează perioada de joc în meciurile de Polo. Ele devin populare la sfârșitul anilor ‘40, fiind adoptate în ținute casual și sport.

Încălțările sunt confecționate dintr-o piele aspră și o talpa rezistență, cele două elemente contrastând prin culoare. Confortul oferit este principalul atribut al lor. Dintre toate tipurile de ghete, acestea sunt cele mai ușoare, flexibile și confortabile. Un alt avantaj este versatilitatea de care dispun; ele pot fi purtate atât în ținute lejere, cu blugi și tricou, cât și în ținute mai elegante, precum o jachetă și un pantalon.

Ghetele Desert

Sunt cea mai populară versiune a ghetelor Chukka. Ghetele Desert a fost proiectate pentru prima dată ca încălțăminte confortabilă și practică pentru armata britanică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Soldații le foloseau în special în perioadele în care se aflau în deșert, de unde provine și denumirea lor. Prezintă aceleași caracteristici și avantaje precum ghetele Chukka, cu mici diferențe în ceea ce privește construcția - ghetele Desert au talpa confecționată dintr-un cauciuc puternic și au o cusătură vizibilă în jurul ei, aspect care le face să pară mai casual.

Magazinul Zapatos pune la dispoziția bărbaților cu stil numeroase modele de ghete de calitate, pentru toate gusturile și ocaziile.