Osteoartrita genunchiului - ce tip de pantofi sa port?

19 Ian 2021
de catre

Osteoartrita genunchiului - Este cel mai frecvent tip de artrita a genunchiului. Apare atunci cand cartilajul protector care acopera oasele se uzeaza. Pe masura ce cartilajul articulatiei genunchiului se subtiaza, oasele incep sa se frece unele de altele, fapt care conduce la aparitia unor pinteni ososi. Acestia pot fi durerosi si pot limita miscarea unei persoane.

Unii experti recomanda purtarea de incaltaminte plata si flexibila pentru persoanele cu Osteoartrita a genunchiului, in timp ce altii recomanda pantofi cu talpa mai putin flexibila, sau pantofi sport cu talpa mai rigida.

Un studiu recent (Australia 2021, il regasiti aici: The Effect of Flat Flexible Versus Stable Supportive Shoes on Knee Osteoarthritis Symptoms) a constatat ca un pantof mai rigid si stabil, cu o amortizare mai bune, este recomandat in fata unuia simplu si flexibil.

Medicii australieni au oferit random celor 164 participanti la studiu (femei si barbati), incaltaminte plata si flexibila (espadrile, balerini, pantofi sport) sau pantofi cu suport (pantofi cu talpa mai groasa, pantofi sport, mocasini, etc) si talpa mai rigida (ghete, mocasini, etc). Studiul a durat 6 luni, pantofii trebuiau purtati 6 ore pe zi. Inainte si dupa studiu, participantii au raspuns la mai multe intrebari, despre durere, confort si functiile piciorului.

Studiul a aratat ca 58% dintre cei care au purtat pantofi cu talpa mai rigida, stabila, au dureri mai mici, comparativ cu cei care au purtat pantofi cu talpa plata, flexibila. Pantofii cu suport si talpa stabila, au ajutat 11% dintre participanti sa-si imbunatateasca functiile piciorului.

Concluzia: Incaltamintea plata, flexibila, nu este superioara celei stabile, cu suport pentru picioare. Din contra, incaltamintea cu talpa stabila si suport pentru picioara ajuta la reducerea durerii si la mers.