Încălțările din piele naturală - investiție în calitate sau gest de cruzime față de animale?

12 Martie 2021
de catre

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au găsit modalități care mai de care mai creative pentru a-și proteja picioarele de pericolele din mediul înconjurător. Astfel, materiale diverse au fost utilizate pentru confecționarea unor „încălțări” primitive, care își îndeplineau rolul cu succes: produse din plante (cum ar fi lemnul și frunzele), produse de origine animală (în principal pielea, dar și oasele) și, chiar dacă pare șocant, anumite culturi utilizau chiar pielea umană.

Odată cu progresul umanității către vremuri mai pașnice, cea mai bună variantă pentru confecționarea unor încălțări confortabile și de o calitate care să le permită utilizarea îndelungată a fost pielea animală. Aceasta era ușor de procurat și prelucrat, dând astfel naștere unei adevărate industrii care a rezistat până în vremurile noastre.

În secolul 21, însă, tehnologia a avansat suficient de mult încât ne permite confecționarea unor materiale care imită perfect pielea naturală fără a face rabat de la calitate. Astfel, dilema creșterii animalelor pentru a le utiliza pielea în confecționarea diferitelor articole a fost din ce în ce mai dezbătută în ultimele decenii. Dacă principalul motiv pentru care, în trecut, oamenii alegeau pielea naturală atunci când achiziționau o pereche de încălțări era calitatea ridicată a acesteia, acum același nivel calitativ se regăsește și la pielea artificială. De multe ori, pielea artificială este chiar mai rezistentă decât materialul natural.

Pe de altă parte, iubitorii de piele naturală aduc un argument la fel de bun în susținerea pasiunii lor: același avans al tehnologiei permite prelucrătorilor să o recolteze în condiții de respect și zero cruzime față de animale. Astfel, suferința pe care o resimțeau acestea (și motivul principal pentru care a apărut această dezbatere) este, din start, anulată. Aceștia argumentează și că pielea naturală este mai potrivită pentru cei care suferă de diferite afecțiuni cutanate cum ar fi alergiile severe la diferite alte materiale sau transpirația excesivă la nivelul picioarelor. De asemenea, aspectul estetic este adus de multe ori în discuție atunci când se dezbate tema încălțărilor din piele naturală.

Indiferent de care parte a discuției vă aflați, magazinul online Zapatos vă oferă o gamă largă de modele de încălțăminte care pot satisface și cele mai sofisticate gusturi. Paleta de opțiuni cuprinde modele elegante sau sport, din piele naturală sau artificială de foarte bună calitate. Îngrijite corespunzător, încălțările Zapatos își vor păstra proprietățile timp îndelungat.

În concluzie, având în vedere recentul avans al tehnologiei în materie de piele artificială și calitatea din ce în ce mai mare a acesteia, poate ar fi mai bine și mai blând față de animale să optăm pentru încălțăminte din orice alt material decât pielea naturală. Pe de cealaltă parte, prin îngrijirea corespunzătoare a încălțărilor din piele naturală le putem prețui timp îndelungat, fiind și aceasta o metodă de a micșora impactul pe care utilizarea produselor din piele o are asupra faunei. Atât timp cât fiecare dintre noi folosim resursele disponibile în mod responsabil vom ajunge la un moment dat la un consens fără a provoca suferință nici animalelor, nici iubitorilor de încălțări din piele naturală.