Superstiții, vise și simboluri ale încălțămintei în diverse culturi

02 Octombrie 2017
de catre

Superstiţiile au însoţit omenirea încă de la începuturile ei și nici încălțămintea nu a scăpat de acest “blestem”. Superstiţiile au supraviețuit pană în prezent, adaptandu-se în moduri diverse - unele sunt iraționale, altele revoltatoare sau altele chiar haioase. În anumite culturi, diverse tipuri de încălțări au devenit simboluri cu valenţe preponderent protectoare, izbăvitoare, care trimit la prosperitate şi progres.

Simbolistică și superstitii legate de încălțăminte în diferite culturi

1.În China, pentru a proteja un copil de duhurile rele, i se decorează pantoful cu un animal feroce, cum ar fi tigrul.

2.În cultura poporului Ashanti din Africa de Vest, atunci când moare un rege, i se vopsesc sandalele in culoarea neagră.

3.Războinicii samurai japonezi purtau încălțări din blană de urs, crezând că puterea animalului le va fi transferată.

4.În Europa, în trecut, pantofii erau folosiți drept amulete pentru case cu rol de protecție. Atunci când se construia o casă, pentru a alunga spiritele rele, oamenii zideau în peretele casei un pantof.

5.În credința islamică, credincioșilor care vin să se roage în moschei li se cere să se descalțe, înainte de a intra.

6.Egiptenii și romanii își desenau fețele dușmanilor lor pe tălpile sandalelor, astfel încât sa calce la propriu pe ele.

7. Pe vremuri, atunci când o navă părăsea portul, exista obiceiul de a flutura în vânt o pereche de cizme vechi în urma navei. Cei rămași credeau că acest gest va asigura întoarcerea acasă în siguranță a marinarilor de pe acel vas. Această tradiție s-a păstrat pană în zilele noastre, însă într-o formă modificată.

În Statele Unite ale Americii, după nuntă, există obiceiul legării unei perechi de pantofi de bara de protecție a mașinii în care se urcă mirele și mireasa. Acest obicei reprezintă, pe lângă oficierea simbolică a predării fiicei de către tată, în grija mirelui, și garanția unei vieți fericite pentru cuplul proaspăt căsătorit.

Tot derivat de la obiceiul cu cizmele fluturate în urma navei, în prezent, unii oameni aruncă un pantof atunci când pleacă un membru al familiei de acasă, pentru a le aduce noroc.

8. În China, unul dintre pantofii roșii ai miresei este aruncat pe acoperiș, în noaptea nunții, ca semn al iubirii și al armoniei cuplului proaspăt căsătorit.

9. Tot în cadrul nunții, în Ungaria, mirele bea din pantoful miresei lui.

10. În cultura anglo-saxonă, tradiția cerea ca, la nuntă, tatăl să dea mirelui pantofii fiicei sale, ca simbol al transferului de autoritate.

11.O veche superstiție spune că, daca iti pui perechea de încălțăminte preferată sub pat, în timpul nopții, vei avea coșmaruri și crampe.

12. Se spune că dacă îți așezi pantofii în partea stângă a patului, în forma literei T, sufletul pereche îți va apărea în vis.

13. O altă superstiție legată de încălțăminte spune că, dacă dai cadou persoanei iubite o pereche de încălțăminte înseamnă că acea persoana va pleca din viața ta pentru totdeauna. Ca să nu se întâmple acest lucru, cel care primește cadoul trebuie să dea în schimb o mică sumă de bani.

Ce înseamnă când visezi încălțăminte?

Omul a încercat dintotdeauna să-și descifreze visele cu ajutorul simbolurilor. Apariția în vis a încălțămintei este interpretată în diverse moduri în funcție de cultura popoarelor şi de specificul inconştientului lor colectiv. În genere, interpretările viselor în care apar pantofi sau alte tipuri de încălțăminte afirmă că prezența acestora în vis simbolizează căile pe care le urmăm în viața noastră. Se poate constata, de asemenea, că lejeritatea încălţămintei sau rigiditatea ei au semnificaţii opuse, în vreme ce starea precară a unor pantofi sau pierderea lor în vis proiectează conotaţii negative în viaţa reală.

Dacă in vis porți pantofi strâmți, calea pe care te afli este una dificilă, care îţi va aduce multă tristețe. Dacă porți o pereche de încălțăminte confortabilă înseamnă că, în acel moment, te afli într-o etapă prielnică din viața ta.

Dacă in vis cumperi încălțăminte înseamnă că te afli la o distanță mică de a-ți atinge obiectivele în viață.

Dacă visezi că porți pantofi murdari este un semn că trebuie să îți reevaluezi credința.

Alte interpretări date viselor în care apare încălțămintea sunt legate de sănătate, iubire sau chiar de afaceri.

Pierderea unui pantof în vis prezice apariția unei boli. Această interpretare provine dintr-o veche superstiție englezească care spune că trebuie să arzi un pantof vechi în casă, ca să ții la distanță infecțiile.

Dacă te visezi în cizme vechi e un semn care prevestește boală și necazuri.

Dacă în vis vezi niște cizme puse una peste cealaltă, ai un loc sigur în inima iubitei sau al iubitului tău.

Dacă în vis porți sandale confortabile înseamnă că vei trăi o poveste de dragoste la lumina lunii.

Pantofii strălucitori în vis înseamnă fericire în dragoste.

Dacă visezi ca porti o pereche de cizme noi, vei avea noroc în afaceri.