Principalele trenduri în materie de tenişi

02 Septembrie 2019
de catre

Tenişii sunt încălţămintea de care nicio femeie nu se poate lipsi. Chiar dacă nu e înrolată într-un program de întreţinere a condiţiei fizice şi nici nu practică, ocazional, în timpul liber, un anumit sport, iureşul vieţii cotidiene îi impune fiecărei femei să se achite într-un ritm trepidant de însărcinările zilnice. Lucrul acesta ar fi imposibil fără o pereche de încălţăminte care să asigure picioarelor ei un sprijin corect şi confortabil şi să susţină constant şi nepretenţios diversitatea de activităţi care se impun, indiferent de modalitatea aleasă pentru a atinge, în timp util, scopurile lor. Or, exact acest rol ingrat şi-l asumă tenişii perfect, devenind pantofii sport absolut indispensabili pentru orice garderobă. În gospodărie se pot dovedi mai utili chiar decât papucii de casă, fiindcă sunt cel puţin la fel de confortabili şi, în plus, nu trebuie schimbaţi la ieşiri ocazionale din perimetrul spaţiului intim. Distanţele lungi, pe jos, se parcurg cel mai uşor şi cel mai repede în tenişi, iar shoppingul e mult mai eficient în ei, mai ales dacă, la întoarcere, cumpărăturile sunt purtate în mână. Fashionistele îi îndrăgesc atât de mult, încât au găsit trucuri inteligente de a-i introduce chiar şi în outfiturile de serviciu, aşa încât tenişii au deveni azi un must have absolut. Iată câteva dintre cele mai practice modele, în acest sens:

Tenişi clasici

Cu un design care rezistă de aproape un veac, modelul clasic de tenişi, simplu, uşor de asortat şi de reinventat se numără printre modelele favorite ale iubitoarelor de pantofi sport. Tenişii clasici sunt o necesitate absolută în spaţiul urban, acolo unde distanţele sunt lungi, ritmul de viaţă este alert, iar task-urile zilnice presupun efort intens şi prelungit. Astfel, inspiraţia designerilor a întâmpinat perfect nevoia de confort a femeilor moderne, împlinind excelent şi pretenţiile lor de gust estetic, printr-un model de pantof sport emblematic, consacrat în moda străzii. Ei sunt elementul de la sine înţeles în ţinutele sport şi în outfiturile casual cu blugi, dar, prin paleta de culori sau printuri adoptate, pot personaliza expresiv ţinuta unei femei şi în contexte vestimentare cu tentă şic.

Tenişi Slip On

Sunt o invenţie mai mult decât fericită, bazată pe un principiu salvator de design, care face extrem de uşoară asumarea şi ajustarea piesei: absenţa şiretului şi libertatea totală sau parţială a mâinilor în momentele de încălţare şi descălţare a lor. Tenişii slip on sunt indispensabili atunci când timpul de îmbrăcare, distanţa parcursă şi diversitatea manevrelor în mers stau sub semnul funcţionalităţii rapide sau al urgenţei. Designerii au avut grijă să-i dozeze cu toată gama de printuri, culori sau detalii ornamentale, pentru ca nicio fashionistă cu un stil de viaţă activ să nu fie obligată să se dezică de preferinţele ei stilistice, pentru a-şi eficientiza targeturile de zi. La nivelul articolelor de încălţăminte, ei sunt echivalentul unei uniforme, pentru adeptele stilului normcore.

Sneakers High Top

Tenişii cu carâmb prelungit peste gleznă sunt un articol de încălţăminte cu vibe urban, de neînlocuit în zilele reci de primăvară, în serile de vară foarte răcoroase sau în ieşirile ocazionale din weekend. Silueta lor celebră îi face la fel de uşor de recunoscut ca şi pe renumiţii stilettos. Modelul există atât în variante receptive la influenţa minimalismului, fără detalii ornamentale, cât şi în variante în care s-a renunţat la plasarea centrală a şireturilor şi s-a exersat, discret, moderat sau abundent, arta suprapunerii unor elemente decorative. Designul minimalist al piesei pune excelent în valoare supleţea piciorului, ocrotindu-l şi furnizându-i un sprijin important în activităţile casual care implică efort mediu: alergare şi antrenamente, ieşiri urbane dinamice, de agrement, tabere estivale montane, plimbări lungi, în ritm alert sau explorări ocazionale ale unor trasee de dificultate uşoară.

Sneakers cu platformă

Multe fashioniste nu-şi pot lua gândul de la tocuri nici în agitaţia vieţii de zi cu zi. Ele admit însă că e imposibil de împăcat disconfortul accesoriului cu contextele practice, de rutină ale activităţilor lor şi mai ales cu ritmul rapid în care ele se cer îndeplinite. Dorinţa lor a inspirat designerii în crearea unui model de tenişi fiabil, care le permite azi iubitoarelor de modă să câştige centimetri în plus şi să se simtă confortabil, în acelaşi timp. Ceea ce impresionează la ei este modul în care e inserată platforma: ea nu e vizibilă, ca în cazul celorlalte modele de pantofi, ci e integrată în materialul acestora. Fashionistele care dispun, în garderobă, de un model de tenişi cu platformă au mereu un as în mânecă, fără ca cei din jurul lor să le ştie secretul. Modelul îşi dovedeşte versatilitatea atât în ţinute sport, casual, cât şi în outfituri chic, fapt care le asigură supremaţia în topul preferinţelor celor mai multe iubitoare de modă.

Fashion Sneakers

În mod curios, încercarea de a traduce online cuvântul „tenişi”, în limba engleză, dă ca rezultat echivalentul „sneakers”. Termenul e un derivat de la verbul „to sneak”, adică a se strecura ca un şarpe. Originea denumirii acestui model de pantofi sport atât de în vogă e extrem de sugestivă: ei pot fi strecuraţi cu tenacitate, tact şi stil într-o multitudine de ţinute vestimentare. Sneakersii sunt o dovadă de netăgăduit a faptului că pantofii sport pot fi şi practici şi stylish, în acelaşi timp. Diversitatea şi frumuseţea modelelor actuale nu doar că au surclasat trecerea timpului, dar şi-au conservat cu străşnicie şi una dintre cele mai valoroase virtuţi: pot duce oricând, chiar şi un outfit extrem de conservator, într-un nou perimetru fashion. De aceea garderoba fiecărei femei merită a fi completată cu o pereche iconică de sneakers, pentru ca purtătoarea lor să se poată bucura deplin, atât de confort absolut, cât şi de garanţia unui look desprind de pe podiumurile ultimelor prezentări de modă.

Prin tenişi, în special, moda încălţămintei sport a ultimelor sezoane a dat la iveală irezistibile modele de inspiraţie atletică, ce promit nu doar confort total, ci şi o consistentă infuzie de stil. Propunerile stiliştilor, rod al unei fantezii fără limite, fac ca aceste modele de tenişi să poată fi purtate în cele mai surprinzătoare combinaţii, onorând preferinţele fashionistelor pentru stiluri vestimentare diverse.