Pantofi damă. Reguli de asortare a culorilor

19 Iun 2018
de catre

În alegerea unei ținute, primul aspect de care trebuie să ținem cont este asortarea culorilor. Dacă în trecut “a fi la modă” însemna să se respecte niște trenduri, astăzi presupune nu doar a ține cont de tendințele fashion, ci a te îmbrăca adecvat constituției tale, alegerea culorilor potrivite tenului, părului și stilului propriu. Acum mulți ani culoarea pantofilor se asorta cu cea a genții, însă astăzi nu mai este valabilă această regulă, culoarea încălțărilor asortandu-se cu cea a ținutei per ansamblu.

Culoarea pantofilor are o influență majoră asupra ansamblului vestimentar pe care îl purtăm, de aceea ne-am propus să clarificăm modul de asociere al culorilor în cadrul unei ținute vestimentare.

Scurtă lecție despre culori

1. Roata culorilor

Roata culorilor este o invenție veche, finisată de Isaac Newton în anul 1666. Este un grafic în formă de cerc în care sunt reprezentate toate culorile, de la roșu la violet. Este un instrument esențial folosit în toată industria modei și în toate celelalte domenii care folosesc culori. Roata culorilor te ajută să alegi precis acele culori care arată bine împreună.

Există 3 culori primare de la care se formează, prin combinare, toate celelalte culori - roșu, galben și albastru, dispuse pe cerc. De regulă nu se recomandă purtarea tuturor celor trei culori într-o singură ținută și nici combinarea a două dintre ele. Cele 3 culori primare sunt dispuse echidistant pe roata culorilor, urmând a fi completate cu cele secundare și terțiare.

Culorile secundare sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu și violet.

Culorile terțiare se obțin prin combinarea unei culori primare cu una secundară sau prin combinarea a 2 culori secundare.

Culorile analog sunt culorile vecine, cele care se găsesc una lângă alta pe roată. Ele ajută la crearea unei imagini armonioase, pentru că trecerea de la o culoare la alta se face gradat. Se pot folosi 3-4 culori analog în ținute, în funcție de look-ul dorit.

Culorile complementare sunt cele care se găsesc pe cerc diametral opus (ex. roșu și verde). Sunt denumite astfel deoarece ele se scot reciproc în evidență. Cu toate acestea, nu sunt indicate dacă vrei să obții un outfit sofisticat.

Triadele de culori sunt generate prin folosirea a 3 culori egal depărtate pe cerc, care formează un triunghi echilateral. Triada creează impresia de echilibru. De regulă se alege o culoare care domină și două mai blânde.

2. Cele 5 categorii de culori

Pe langă roata culorilor, pentru a înțelege cum se asortează pantofii cu restul elementelor vestimentare din punct de vedere cromatic, culorile mai pot fi împărțite și în alte 5 categorii: nonculori (alb și negru), neutre, pastelate, metalizate, aprinse.

Pantofii negri sunt cel mai purtat tip de încălțări întrucât pot incluși în multe combinații cromatice.

Pantofii albi se recomandă să fie asortați cu tonuri neon sau pastelate.

Pantofii nude, fiind extrem de versatili, pot fi asortați cu aproape orice altă nuanță, mai ales cu negru. Merge foarte bine o asociere cu tonuri aprinse.

Pantofii metalizați, argintii, aurii sau bronz sunt destul de pretențioși și ies imediat în evidență, de aceea restul outfitului trebuie să fie monocromatic. Cei argintii merg bine cu nuanțe de negru, alb, pastelate sau cu albastru. Cei aurii se asortează excelent cu alb, negru, culori neutre, verde și roșu, dar se recomandă evitarea încărcării ținutei din punct de vedere cromatic.

Pantofii în culori pastelate sunt deosebit de feminini, dar trebuie asociați cu elemente vestimentare în culori mai puternice, ca să eviți să pari prea ștearsă.

Asortarea pantofilor cu nuanța părului, a pielii și a ochilor

Culoarea părului și a pielii

Pentru păr blond și piele deschisă, roșcat și șaten deschis sunt potrivite combinații de alb și negru, roșu și ciocolatiu și kaki, maro și levănțică, negru și gri.

Pentru păr închis (brunet ori șaten închis) și piele deschisă, poți purta maro și galben, bej și alb, bleumarin și bej gri și maro.

Pentru păr închis la culoare și piele mată, se recomandă culori precum portocaliu și roz, bej și verde, roșu și negru ori roșu și gri.

Culoarea ochilor

Pentru persoanele cu ochii albaștri, culorile de bază din ținută pot fi negru, gri sau alb. Culorile care se asortează cu o pereche de pantofi gri sunt albastru deschis, mov, lila, tonuri de galben și negru. Cu pantofi alb sau negri merg bine culori precum albastru, verdele, mov, roșu, turcoaz.

La ochii verzi, pentru pantofi și restul elementelor vestimentare, se potrivesc tonurile de maro, portocaliu, verde, kaki. O combinație reușită, care ar scoate ochii în evidență, ar fi pantofi maro, jeanși și un top verde.

Persoanele cu ochi căprui pot alege cu succes nuanțe de maro, verde, portocaliu, galben. Se recomandă evitarea culorilor bleumarin, gri și roz, care le fac să pară palide.

Sfaturi generale de asortare a culorilor

Dacă te decizi să porți doar haine negre, nu include în ținută pantofi maro, decât dacă accesorizezi corect o culoare cu cealaltă.

Combinațiile între nuanțele de maro și tonurile neutre calde arată minunat împreună cu culori reci, precum albastru și verde. Asocierea cu nuanțe calde de roșu, mov sau roz nu este prea reușită.

Dacă dorești să porți mai multe elemente vestimentare de aceeași culoare, alege același ton ori tonuri foarte diferite ale aceleiași culori, nu doua tipuri foarte apropiate de o culoare.

Culorile pastelate sunt la modă și arată minunat în ținute, dar mai multe culori de acest gen puse împreună pot să creeze un efect ușor neplăcut. Poți alege mai degrabă o pereche de pantofi neutră, precum nude sau gri ori o nuanță pastelată mai tare din culoarea respectivă, de exemplu pantofi albastru pastelat la o ținută albastru închis.

O pată de o culoare caldă într-un ansamblu vestimentar de culori reci intrigă ochii privitorilor, fără a exagera. De exemplu, o pereche de balerini galbeni la o rochie verde.

Nu combina culorile negru cu bleumarin, maro cu gri sau alb cu crem.