Cum să alegi încălțămintea de iarnă dacă vrei să ai picioare sănătoase

04 Decembrie 2017
de catre

Sănătatea picioarelor este importantă pentru fiecare dintre noi, ele fiind cea de-a doua parte a corpului, după inimă, ca grad de solicitare. Conform statisticilor, o persoană merge pe jos aproximativ 1.000 de kilometri anual, ceea ce înseamnă că starea picioarelor este esențială, întrucât ele ne ajută să ne deplasăm zi de zi. Când purtăm încălțăminte neadecvată încep să apară dureri de picioare, iritații ale pielii și diverse infecții ori ciuperci, riscuri care cresc în anotimpurile reci, din cauza purtării de încălțări nepotrivite. De multe ori facem rabat de la calitate când trebuie să cumpărăm o pereche de încălțări și ne dăm seama de importanța acestora abia când încep să apară complicații.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont înainte să îți achiziționezi o pereche de încălțări, pentru ca picioarele tale să fie sănătoase în sezonul rece.

1.Mărimea, lungimea și lățimea încălțărilor

Mărimea încălțărilor trebuie să fie potrivită piciorului tău. Există tendința, în special la copii, să luăm încălțări cu o mărime mai mare în anotimpurile reci, în ideea că piciorul mai crește (la copii) sau ca să avem loc și pentru șosete mai groase, ori o mărime mai mică, crezând că materialul se lasă în timp și încălțămintea ar fi potrivită ulterior. În sezonul rece este esențial pentru picioarele tale să alegi încălțări de mărime și dimensiuni potrivite, în care picioarele tale să se simtă confortabil. Încălțările prea mici pot împiedica circulația, ceea ce poate cauza probleme de sănătate la nivelul picioarelor, iar încălțările prea mari nu reușesc să asigure stabilitate piciorului, expunându-l la riscuri de accidentări.

Lățimea încălțărilor trebuie să fie una adecvată. Încălțămintea nu e indicat să fie nici prea strâmtă, nici prea largă. Asigură-te că materialul nu exercită presiune asupra piciorului. Verifică dacă poți să îți miști degetele de la picioare în voie. Acesta este criteriul care îți va spune dacă încălțăminte este prea strâmtă sau nu.

Lungimea încălțărilor trebuie să fie de regulă mai mare cu un centimetru decât lungimea piciorului pentru a asigura degetelor spațiul necesar în care să se miște. Cel mai indicat este să îți măsori personal talpa piciorului de la călcâi până la degetul cel mai lung și să compari rezultatul cu lungimea tălpii încălțărilor. Piciorul trebuie să stea relaxat înăuntrul încălțămintei, să nu fie presat sau strâns, astfel încât circulația să nu fie împiedicată de o lungime neadecvată.

2.Adâncimea încălțărilor

Adâncimea este un alt criteriu de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi o pereche de încălțări pentru toamnă-iarnă. Încălțăminte trebuie să țină piciorul drept, nu să îți orienteze în jos partea superioară a tălpii. Dacă simți că degetele se duc în jos în partea dinspre vârf poți compromite sănătatea picioarelor, existând riscul de iritare a pielii, probleme ale unghiilor și chiar crampe la nivelul picioarelor. Știi că încălțările au o adâncime potrivită dacă poți să flexezi lejer piciorul.

3.Zona călcâielor

Zona călcâielor este extrem de relevanta când vorbim de sănătatea picioarelor. Încălțările trebuie să fie potrivite formei piciorului tău. Alege doar încălțări pe care le simți ferme în jurul călcâiului, pentru a conferi piciorului stabilitate. În sezonul rece, care aduce ploi, noroi, gheață și zăpadă, crește riscul de alunecare și de mers dezechilibrat. Dacă porți o pereche de încălțări ce nu sunt ferme pe picior riști să ai dureri de picioare, iritații ale pielii sau chiar accidentări. Alege întotdeauna cu atenție numai perechi de încălțări care să ia forma călcâiului tău.

4.Branțurile și căptușeala încălțărilor

Branțurile și căptușeala, în special în sezonul rece, sunt esențiale pentru confortul și sănătatea picioarelor tale. Alege încălțări cu branțuri care au o formă anatomică. Acestea vor putea să susțină piciorul în punctele de sprijin adecvate. Foarte practice sunt încălțările cu branțuri detașabile, pe care le poți înlocui oricând cu alte branțuri, în funcție de necesități. Căptușeala este recomandat să fie cât mai netedă, fără cusături care să deranjeze și care ar putea cauza iritarea pielii. Dacă optezi pentru căptușeala îmblănită îți recomandăm blana naturală.

5.Talpa încălțămintei

Talpa încălțămintei în sezonul rece este un prim criteriu. Aceasta trebuie să fie rezistentă, ușoară, dar suficient de groasă, și să aibă o aderență bună, adaptabilă condițiilor meteo nefavorabile. Talpa are rolul de a proteja picioarele de denivelările solului, precum și de apă, zăpadă sau gheață.

6.Îngrijirea unghiilor și a pielii piciorului

Îngrijirea unghiilor și a pielii nu trebuie neglijată în niciun anotimp, mai ales în sezonul rece. Atunci când vremea de afară ne impune să purtăm șosete și încălțări groase, piciorul are nevoie de o îngrijire specială acasă, când ne descălțăm. O pedichiură regulată, corect realizată, și o hidratare adecvată a pielii ne vor proteja de infecții și ciuperci. Pentru ca pielea să respire în voie îți recomandăm să porți întotdeauna șosete din bumbac.