Pantofii sport albi suferă în special de felul în care îi purtăm în fiecare zi. În timp ce la început (adică imediat după cumpărare) avem grijă de ei și nu călcăm în bălți sau noroi, ulterior devin pur și simplu pantofii purtați zi de zi. Totuși, pentru a nu fi nevoiți să cumpărăm pantofi noi în fiecare lună, ar trebui să învățăm să-i curățăm corespunzător. Și nu doar încalțamintea sport, ci și botinele, ghetele și alte tipuri de încălțăminte care sunt purtate zilnic. Cum să curățați în mod special pantofii de noroi, de exemplu?
Pantofi din material textil
La curatare conteaza un singur lucru si anume materialul din care sunt confectionati pantofii. În prezent, distingem în principal între pantofi din material textil și cei din piele, unde fiecare tip de încălțăminte este curățat puțin diferit. Întrucât pantofii din material textil sunt mai problematici (sau cel puțin asa credem), să începem cu ei.
Această categorie de pantofi include adidași tradiționali, sneakers , precum și pantofii sport din pânză, care sunt populari în principal în rândul generației mai tinere. Nu contează ce culoare sunt, întotdeauna noroiul îi murdărește încât suntem reticenți să ieșim afară în ei. Desigur, cu pantofii albi, este puțin mai rău și murdăria este mult mai vizibilă.
Te poți descurca fără mașina de spălat?
Navigand pe internet si cautand raspunsuri, probabil vei da peste un lucru - recomandarea de a-ti pune încăltămintea în masina de spalat. Dar asta ar reduce semnificativ durata de viață a acestei perechi de pantofi. Agenții chimici utilizați la spălare în combinație cu apa caldă, duc la slăbirea adezivului care leagă pantofii, iar rotațiile mari ale tamburului mașinii de spălat duc la deteriorarea în timp a pantofilor.
Este mult mai convenabil să curățăm noroiul de pe pantofi și apoi pregătim un vas cu apă în care adăugăm puțin detergent. Frecați partea de sus și parțile laterale ale tălpii cu o cârpă de bumbac sau un burete până când petele dispar.
Pantofi din piele
Încăltămintea din piele ecologica sau naturală au o rezistenta mai bună. Totuși, la fel ca pantofii din material textil, pantofii din piele nu se potrivesc cu noroiul pe care îl aducem acasă de la plimbare. Când curățați acești pantofi, amintiți-vă un lucru - începeți cât mai curând posibil. În acest caz, avem nevoie doar de o cârpă umedă (șervețele umede dupa caz) pentru a șterge pantofii. Dacă ați lăsat noroiul să se usuce, nu îi spălați în apă așa cum ați făcut data trecută. Mai mult decât noroiul, pielea urăște apa, dacă îi spălați des, pielea se dilată și crapă. De aceea este recomandat să-i curățați cu un burete moale.
Alternativ, există și produse speciale pentru încalțămintea din piele care pot face curățarea încălțămintei mai ușoară.
Indiferent de metoda de curățare pe care o alegeți, rețineți un lucru - orice încălțăminte trebuie să fie uscată bine după curățare. Datorită umiditații prelungite se pot forma mucegaiuri sau încălțămintea poate fi deteriorată. Evitați șă uscați încaltămintea pe calorifer.