Ce ghete, botine, bocanci sau cizme să porți în 2018 ca să fii în tendințe

25 Februarie 2018
de catre

O tendinţă în moda încălţămintei defineşte de obicei o iniţiativă de reinterpretare a modelelor deja existente, prin intervenţii inovative la toate nivelurile: material de fabricaţie, textură, design, culori, accesorii şi outfituri de referinţă. Aceşti piloni de orientare s-au menţinut neschimbaţi şi la ultimele prezentări ale colecţiilor de încălţăminte, care au vizat piesele specifice sezonului rece: ghete şi botine, cizme şi bocanci. Stiliştii n-au omis nimic din calculele finale, iar rezultatul a fost o încântare pentru privitori şi a devenit instant reper de orientare pentru fashionistele de pretutindeni. Pentru a uşura demersurile în acest sens, am selectat câteva modele reprezentative pentru fiecare categorie de încălţăminte de sezon, care pot da tonul unor outfituri noi sau pot da semnificaţii noi unor outfituri deja existente în garderoba fiecărei femei.

Ghete neon

În sezonul actual, ghetele neon s-au dovedit a fi slăbiciunea stiliştilor. Ele sunt condimentul necesar al ţinutelor minimaliste, cuminţi, pentru un look care multă vreme de acum înainte va respira în ritmul ultimelor tendinţe. Ghetele neon dispun şi de soluţia de rezervă pentru adeptele insaţiabile ale policromiei: ţinutele cu efect color blocking.

Ghete metalizate

Modelele glam ale ghetelor cu şiret fac furori de câteva sezoane şi refuză cu tenacitate să părăsească topul tendinţelor. Iar stiliştii le-au deschis drum şi mai larg, când au renunţat cu desăvârşire la recomandarea de a fi purtate exclusiv seara. Acum pot fi accesorizate cu ele şi outfiturile de zi, ceea ce înseamnă că fiecare femeie are oricând la dispoziţie mijlocul perfect de a se face remarcată la birou ca şi în moda street style. Nuanţele metalelor preţioase au împânzit majoritatea modelelor, spre bucuria fashionistelor care adoră ţinutele all black de inspiraţie rock chic.

Ghete patchwork

Patchwork-ul a fost revitalizat de stilişti în sezonul recent prin modele de ghete cu personalitate, care pot fi oricând declaraţia de originalitate şi independenţă a apariţiilor chic. E imposibil ca o ţinută, fie ea şi ternă, să nu atragă privirile, fără niciun alt efort, o dată accesorizată cu o pereche de ghete astfel decorate. Ele se adaptează cu succes ţinutelor casual dar şi outfiturilor de inspiraţie masculină sau rock-chic.

Ghete Chelsea

Ghetele marcă a eleganţei sunt cu siguranţă modelele scurte, cu elastice laterale în loc de şiret, care se mândresc şi azi cu originea lor regală. Ele îmbină confortul cu stilul într-un mod inconfundabil şi de neînlocuit. Ghetele Chelsea sunt soluţia salvatoare ori de câte ori o femeie ţine să-şi completeze ţinuta cu o pereche de încălţăminte cu design pe cât de atrăgător, pe atât de confortabil.

Botine cu toc pătrat

Conceptul de stabilitate şi siguranţă în mers capătă o nouă faţetă odată cu lansarea ultimelor colecţii de încălţăminte, care consacraseră deja tocul block ca pe o emblemă de confirmare a pieselor în trend. Tocul pătrat este acum vedeta modelelor de botine în tendinţe, iar înălţimile prevalente sunt mai degrabă medii, semn că promotorii ultimelor tendinţe nu mai agreează compromisuri în detrimentul confortului şi în avantajul pur al modei.

Botine cu toc stiletto

După ce avântul tocurilor groase le-a aruncat într-un con de umbră, botinele cu toc înalt şi subţire, inspirate din patternul celebrilor pantofi stiletto, şi-au luat revanşa în acest sezon şi se bucură acum din nou de o mare popularitate. Modelele au fost dublate de o ascensiune sensibilă a carâmbului deasupra gleznei, până acolo încât unele variante în tendinţe seamănă leit cu rudele lor cele mai apropiate: cizmele scurte. Elegante şi suple, botinele stiletto sunt accesoriul de bază într-un outfit de ocazie şi în ţinutele de birou, iar tot mai multe fashioniste le includ frecvent şi în outfituri de zi, în care eleganţa rămâne punct neclintit de reper.

Botine cu toc vienez

În materie de încălţăminte, ultimul trend a închinat o adevărată odă confortului, iar botinele s-au aliniat acestei direcţii într-un mod aparte. E vorba de reînvierea modelelor cu vârf rotunjit sau semirotunjit, cândva căzute în dizgraţie, confecţionate acum din piele atent finisată, colorată în tonuri vii sau în nuanţe bicromatice plasate strategic pe calapod, cu printuri geoemterice sau etnice. Texturile sunt netede, fine şi lucioase, iar modelele sunt prevăzute cu toc minimalist. E un articol de încălţăminte redutabil prin virtuţile lui: aspectul elegant, comoditatea tocului, actualitatea designului. De la ţinutele de zi, la ţinutele de serviciu sau de ocazie, piesa se poate reconverti la nesfârşit, spre deliciul femeilor îndrăgostite de modă care nu mai trebuie să plătească preţul scump al disconfortului pentru a se alinia trendului de ultim moment.

Botine cu şireturi

Botinele nu puteau rata şansa de a exploata detaliul momentului: şireturile. Ele sunt pricina de bază a mult discutatului efect de nuditate, care transformă propunerile de ultimă oră ale designerilor într-un booster de senzualitate. Modelele se mai remarcă prin două elemente specifice de design în trend. Ele vizează vârful, fie prin alungirea şi ascuţirea fin incisivă a acestuia, eventual dublată de marcarea printr-un detaliu cromatic ori metalic, fie prin decuparea lui parţială sau totală. Există şi variante care substituie abil şireturilor benzi lungi, încrucişate ornamental, culminând cu o fundă amplă. Toate modelele acestei categorii sunt un must have în ţinutele elegante şi de birou, dar pot guverna cu succes şi ţinutele smart casual sau casual chic.

Cizme peste genunchi

Siluetele suple au fost răsfăţate de stilişti, ca de fiecare dată, prin modele de cizme care le pun cel mai pregnant în valoare formele. Variantele actuale de cizme peste genunchi capătă lungimi tot mai îndrăzneţe, care adulmecă linia şoldurilor. În privinţa particularităţilor de design, surprind în mod special combinaţiile de materiale, multitudinea de cute şi texturile ostentativ lucioase. Concluzia e una singură: eleganţa e fanionul de start al ţinutelor guvernate de ele.

Cizme cu şiret

Cizmele cu şiret nu sunt cu certitudine inovaţia momentului, dar maniera de concepere şi poziţionare a şiretului, inspirată din stilul vestimentar al aristocraţiei britanice, e un brevet absolut al celor mai recente colecţii. Şireturile se încrucişează nu departe de vârf şi se întind în împletitură de corset până la marginea carâmbului, iar aceasta e o strategie de confecţie care dă modelului o notă aparte de senzualitate.

Cizme din imitaţie de piele de reptilă

Un item cu o textură surprinzătaore a invadat podiumurile ultimelor prezentări de modă. Cizmele cu print reptilian, în variante inedite, au marcat o nouă direcţie stilistică în abordarea modelului. Nuanţele tradiţionale coexistă cu improvizaţii aprinse şi originale. Designerii nu s-au ferit să şocheze: imitaţii din piele de piton în nuanţă albastră sau din piele de cobră au defilat triumfal, asortate cu denim sau cu albul clasic, pentru a evita riscul de supraîncărcare a ţinutei cu alte detalii stridente.

Cizme glitter

O tuşă de excentricitate scoate orice ţinută din anonimat, dar, când ea îmbracă integral o piesă vestimentară precum cizmele, modelul riscă să devină o întruchipare a perfecţiunii la nivel de textură şi design. Cizmele cu sclipici arată senzaţional în picioarele fiecărei femei şi trebuie să devină un accesoriu statement pentru orice garderobă. Secretul lor de integrare în ţinute potrivite este să nu se supraîncarce outfitul, pentru ca itemul să iasă plenar în evidenţă.

Cizme cu toc şi platformă

Stiliştii n-au uitat nicio clipă contribuţia pe care au adus-o platformele la consolidarea conceptului de confort, în sfera tuturor categoriilor de încălţăminte. În consecinţă, trendurile de ultim sezon au promovat intens modele deosebit de elegante de cizme cu toc şi platformă. Platformele au formă de tanchetă sau însoţesc tocuri prismatice, pătrate ori trapezoidale. Baza lor are striaţii regulate, după modelul bocancilor, iar înălţimile sunt preponderent medii, o dovadă în plus a tentei de confort pe care designerii au dat-o modelelor actuale de încălţăminte.

Bocanci supraaccesorizaţi

Bocancii s-au contaminat şi ei de virusul accesorizărilor, care a făcut ravagii sublime în toată familia modelelor de încălţăminte pentru sezonul rece. Aşa că au renunţat fără proteste la supremaţia şiretului şi au primit cu ospitalitate multiple completări decorative: cureluşe, funde, capse, catarame, fermoare, ştrasuri, ţinte, steluţe, broderii, insigne sau cristale ornamentale. Minimalism în outfitul care-i precedă e singura măsură de circumspecţie pe care şi-o iau iubitoarele de modă pentru a-i integra inspirat în outfituri de zi sau de seară.

Bocanci lăcuiţi

Sezonul recent al modei a fost puternic marcat de invazia încălţămintelor cu aspect lăcuit, trend care include firesc şi bocancii în ecuaţia eleganţei. Pielea lăcuită estompează perfect vibe-ul lor masculin, ceea ce uşurează mult crearea unor outfituri elegante şi smart casual, în care factorul cool e integral proprietatea lor.

Moda e probabil singurul domeniu care a asumat practic şi cu onestitate zicala: „Gusturile nu se discută!”. Modelele de încălţăminte pentru sezonul rece promovate de ultimele colecţii au încercat să răspundă cu obiectivitate şi minuţiozitate oricăror preferinţe stilistice. Confortul pare nota dominantă care orientează reperele actuale de cod vestimentar, în sfera articolelor de încălţăminte. Designerii au partajat însă câştigul într-o manieră echitabilă cu emisarii eleganţei, iar jocul lor corect s-a răsfrânt cu maxim succes asupra modelelor promovate. Spre pildă, piesele de încălţăminte cu toc minimalist sau cu toc gros au defilat bară la bară cu elegantele modele stilettos, aşa încât fashionistele, indiferent în ce tabără s-ar situa, au avut parte de un spectacol în care senzaţionalul, elitismul şi strălucirea au fost regi încoronaţi pe viaţă. Şi în mod cert îşi vor deschide ambasade somptuoase, de acum înainte, în garderoba fiecărei femei.