18 lucruri interesante despre încălțăminte pe care nu le știai

16 Octombrie 2017
de catre

Încălţămintea care azi este indispensabilă pentru fiecare dintre noi îşi are istoria, protagniştii şi momentele de referinţă condimentate cu extravaganţe, premiere şi bizarerii care îți pot îmbogăţi orizontul cultural, stârnindu-ți cutiozitatea şi hazul. Aşadar, dacă nu ştiai:

1. Bărbații sunt cei care au purtat prima dată tocuri. Pantofii cu tocuri au fost concepuți inițial pentru eii. Tocul era semn de aristocrație și bogăție.

2. Femeile au început să poarte tocuri înalte în secolul al XVI-lea, după ce Caterina de Medici, care era mică de statură, a purtat tocuri înalte, dorind să facă o impresie mai bună atunci când a sosit în Franța, pentru a se casatori cu viitorul rege, Henry.

3. Audrey Hepburn este inițiatoarea modei mocasinilor pentru femei, după ce a purtat, în filmul "Funny Face", o pereche de mocasini creați de celebrul designer Salvatore Ferragamo,

4. Primele încălțări la comandă au fost realizate pentru regina Victoria, în anul 1840.

5. Imelda Marcos, Prima Doamnă din Filipine, in perioada 1965-1986, deținea 15 haine de nurcă, 1000 de genți si 1056 de perechi de pantofi. O mică avere comparativ cu nivelul de sărăcie din Filipine.

6. Celebra cantăreață Celine Dion deține peste 3.000 de perechi de pantofi. Ea a recunoscut că are o obsesie pentru încălțăminte - cumpără perechi care îi plac, chiar dacă nu sunt mărimea ei.

7. Cei mai scumpi pantofi sunt cei purtați de Judy Garland în “Vrăjitorul din Oz”. Ei s-au vândut la licitație cu 660.000 de dolari, în anul 2000. Este cel mai mare preț cu care s-a vandut vreodată o pereche de incălțări.

8. Celebrele tălpi roșii ale creatorului Christian Louboutin sunt un tribut adus pictorului Andy Warhol pentru opera sa, "Flowers". Perechea de pantofi creată inițial de Louboutin a fost pictată cu lac de unghii roșu.

9. Personajul Carrie Bradshaw, interpretat de Sarah Jessica Parker în filmul “Sex in the City”, iubește pantofii mai mult decât orice altceva. Se estimează că celebra actriță deține o colecție de pantofi în valoare de aproximativ 40.000 de dolari.

10. Conform studiilor efectuate, o femeie deține in medie 19 perechi de pantofi, dar, de cele mai multe ori, poartă doar 4 dintre acestea.

11. În Japonia, niciodată nu se intră într-o casă cu încălțăminte de exterior. Oaspeții sunt invitați să se descalțe la ușă și li se împrumută papuci de casă numiți uwabaki.

12. În Europa, în secolele XVI și XVII, tocurile încălțărilor erau întotdeauna colorate în roșu.

13. Prima prezentare de modă cu încălțăminte a avut loc in Anglia, in 1633.

14. Papucii de casă erau folosiți încă din timpul lui Shakespeare, însă confecționați după alt criteriu decât în zilele noastre - erau papuci pentru piciorul stâng și papuci pentru pciorul drept.

15. Adidașii au fost confecționați pentru prima dată în America, în 1916 și erau numiți Keds.

16. Potrivit revistei Glamour, femeia va cumpăra în medie 470 de perechi de pantofi de-a lungul vieții.

17. Altocalcifilia (în engleza Altocalciphilia) este numele afecțiunii de care suferă o persoană care are un fetiș pentru tocuri foarte înalte.

18. Cea mai mare pereche de pantofi din lume măsoară 5 m lungime și 2,4 m lățime. În interiorul fiecărui pantof încap 30 de oameni. Perechea este expusă la Muzeul Shoe Marikina, în Filipine.