Pantofi Barbati

Pantofii sunt piesa de încălţăminte ce recomandă un bărbat în bună măsură. Ei sunt fără îndoială un must have în garderoba lui, pentru că indică opţiunile sale stilistice, priorităţile, gusturile, rafinamentul şi simţul lui estetic. Fiecare bărbat ştie că o pereche de pantofi bine aleşi şi bine plasaţi în ţinuta sa îl fac uşor reperabil, îi definesc personalitatea, îi nuanţează statutul social şi-i trădează intenţiile vestimentare.

Element vestimentar indispensabil din garderoba unui bărbat, pantofii se definesc în funcţie de designul lor şi în funcţie de ţinutele pe care le completează. Conform particularităţilor anatomice care-i caracterizează, pantofii pentru bărbaţi se clasifică, în primul rând, în funcţie de prezenţa sau de absenţa unui accesoriu: şireturile. După ce pantofii cu şireturi, conformaţi modelelor de inspiraţie britanică au făcut carieră, a venit şi rândul iniţiativei de a le suprima accesoriul. Aşa au apărut modele precum mocasinii, varianta monk, cu catarame, şi celebrii opera pumps, pantofi de gală, de interior, cu aspect de balerini, decoraţi cu o fundă pe marginea căputei, care azi au fost însă înlocuiţi de modelele clasice, cu şiret.Tot în dreptul pantofilor cu şiret se cuvine menţionat şi faptul că s-au impus două tipuri de modele de croi: cele cu carâmbi închişi sau cusuţi şi cele cu carâmbi deschişi sau descusuţi care, graţie acestui detaliu sunt mai simplu de încălţat. Dacă modelul dintâi dă onorul cu precădere în outfituri elegante, fără a transforma privilegiul într-o regulă inflexibilă, al doilea model, mai frecvent şi mai uzual în stocurile magazinelor de încălţăminte este considerat mai puţin pretenţios, dar nu are neapărat timidităţi de conjunctură, când e provocat să se alăture şi unor ţinute elegante.

În raport cu natura outfiturilor cu care se asortează şi a destinaţiei lor, pantofii pentru bărbaţi se regăsesc în două categorii: pantofi casual şi pantofi pentru costum. Pantofii casual se referă la articolele de încălţăminte pentru bărbaţi pretabile la activităţile de zi cu zi, fabricate din materiale durabile, dar nepretenţioase, cu talpă dreaptă şi modele slip on sau cu şiret, acoperind de regulă o paletă cromatică neutră, capabilă să se dapteze unor tonuri multiple de culoare din restul outfitului. Pantofii casual sunt varianta comodă, practică, versatilă şi confortabilă a pantofilor pentru bărbaţi şi reprezintă de regulă prima opţiune a acestora în compunerea outfiturilor de zi. Pantofii sport sunt exponenţiali pentru această categorie, dar tot aici se includ de obicei şi mocasinii.

Pantofii pentru costum sunt piesa vestimentară capabilă să se integreze adecvat în outfiturile elegante de două, trei sau mai multe articole vestimentare care formează un tot unitar. Întrucât costumul e prin excelenţă un duplex sau un triplex vestimentar- marcă a eleganţei, el reclamă o încălţăminte pe măsură. În consecinţă, pantofii pentru costum sunt accesorii confecţionate din materiale mai pretenţioase, cu rezistenţă garantată, integrabile de prefeinţă în outfituri formale, dispuse cu toc şi cu texturi atent prelucrate în variantă fină, netedă, lucioasă, adică veritabilii cavaleri ai stilului, în materie de modă masculină.

Pantofii unui bărbat sunt indice de reper social în ochii unei femei. Imaginea lor dă prima notă de stil a personalităţii lui. Adecvarea lor perfectă la restul ţinutei constituie un target obligatoriu şi binevenit în viaţa fiecărui bărbat. Pentru că, în ultimă instanţă, pantofii sunt cartea de vizită a abilităţilor sale de a manevra cu succes regulile de joc al vieţii.