0

Pantofi Oxford dama

Fără a-şi renega câtuşi de puţin originile virile, pantofii Oxford au migrat triumfători spre garderoba feminină, după ce mai întâi au cucerit podiumurile de prezentare, au trecut fulgerător în moda străzii, s-au impus în dress code-urile de birou şi, mai ales prin variante hibrid, au contaminat fără orgolii stilul casual. Modelul lor este unul versatil, uşor reperabil datorită unui element specific de fabricaţie: carâmbii închişi şi cusuţi. De regulă au bombeul în forma literei dublu w şi, cel mai frecvent, o cusătură simplă sau dublă care separă vârful de restul pantofului. Alte particularităţi ale lor stau în perforaţiile care le decorează şi în ochiurile apropiate pentru şireturi, în vreme ce vârfurile pot fi rotunjite sau ascuţite.

Pantofii Oxford sunt cel mai inspirat mod de a spune bun-venit atât toamnei, cât şi primăverii, dar vor fi şi o strategie de succes prin care se pot saluta cu admiraţie zilele mai blânde din iarnă ori pot fi întâmpinate cu încredere şi optimism, într-un veritabil stil urban, zilele de vară în care mersul pe jos, indiferent de obiective devine fie o necesitate, fie o opţiune oportună.

Pantofii Oxford au menţinut, cum era şi firesc, culorile consacrate în moda masculină: negru, maro, bleumarine sau nuanţe nude, dar au adăugat modelului originar şi interpretări coloristice extrem de creative, astfel încât azi sunt disponibile într-o gamă inepuizabilă de nuanţe, în variante bicromatice şi chiar în modele îndrăzneţe multicolore. Nici imprimeurile nu le sunt străine, printurile florale în mod special fiind extrem de feminine. La capitolul decoraţii ornamentale, jocul perforaţiilor şi franjurile au ultimul cuvânt în moda feminină.

În forma modelelor clasice cu vizibilă amprentă masculină, pantofii Oxford devin accesoriul indispensabil în crearea unor outfituri de inspiraţie retro, foarte potrivite la ţinutele office, smart casual, boeme sau girlie. Ei populează dressingurile femeilor în primul rând pentru solidaritatea de nezdruncinat cu blugii şi geaca de piele, deci cu haine aflate la graniţa dintre feminin şi masculin, dar şi pentru că pot fi asociaţi cu nonşalanţă unor itemuri pur feminine: o fustă plisată, o rochie mini cu imprimeu geometric, o bluză din dantelă, un top colorat.

Moda ultimilor ani a produs transformări ingenioase în tiparul lor. Dacă intrarea în garderoba feminină şi-au făcut-o probabil tocmai graţie tocului minimalist, care promitea şi asigura picioarelor un confort ideal, designerii au uimit tocmai prin dinamitarea punctului iniţial de atracţie: pantofii Oxford cu toc sunt o strategie de a revigora clasicul, o formă îmblânzită de avangardism care-i permite oricărei femei să fie oricând în tendinţe, păstrându-şi totuşi un look cuminte, abordabil. Tot în trend sunt şi texturile glam în culorile metalelor preţioase, care dau ţinutelor acel ceva special prin care o femeie va reuşi să strălucească întotdeauna, nu doar la propriu. În nuanţe metalice, ei definesc întotdeauna un look edgy foarte cool, în vreme ce franjurile sunt nutrienţi de top pentru o allură chic, care în mod sigur va capta atenţia pasionatelor de modă. Ultimele trenduri au scos la iveală şi alte modele de pantofi dama care şi-au reinventat patternul: pantofi Oxford cu decupaje şi barete subţiri, ce evidenţiază glezna: un sacrilegiu fericit, o pricină de mare încântare în lumea fashionistelor.

Pantofii Oxford sunt combinaţia ideală dintre forţa masculină şi senzualitatea feminină, modul incredibil de a rămâne stilată fără să te privezi de răsfăţul confortului: adică întâlnirea de la răscruce între un must have şi un must buy.