Sfaturi pentru uscarea și depozitarea încălțămintei în sezonul rece

04 Ian 2019
de catre

Dacă dorești ca mult îndrăgitele perechi de încălțări pe care le ai deja sau pe care urmează să ți le cumperi să fie într-o stare perfectă cât mai mult timp și să își îndeplinească misiunea de a-ți proteja picioarele de apă și frig, e nevoie doar să urmezi câteva recomandări în ceea ce privește modul de uscare și de depozitare a încălțămintei. Din cauza ploilor și a zăpezilor, încălțările tale sunt expuse umezelii zi de zi, lucru ce dăunează atât picioarelor tale cât și încălțămintei în sine. Sunt puține materiale total impermeabile din care se confecționează ghetele, botinele și cizmele și chiar și acestea necesită o atenție sporită în modul în care le usuci și le depozitezi.

Cum să îți usuci rapid și sigur încălțările ude?

Cu siguranță ai cel puțin o pereche de încălțări preferate la care ții atât de mult încât în zilele cu umezeală preferi să nu le încalți decât să riști să le deteriorezi. Secretul nu este să le ferești de umezeală, ci contează cum le usuci și cum le depozitezi după aceea. Este păcat să nu profiți la maximum de toate articolele de încălțăminte pe care le ai, iar acest lucru poate fi ușor de pus în practică dacă ții cont de sfaturile noastre.

Uscarea încălțămintei care a fost expusă umezelii nu este un proces dificil, dar presupune să eviți anumite greșeli care duc la deteriorarea materialului. Una dintre aceste greșeli este folosirea unei surse directe de căldură pentru a usca o pereche de botine, ghete sau cizme. Cu siguranță ai în casă un radiator, un calorifer, o sobă sau un uscător de păr pe care le-ai folosit încercând să îți usuci încălțămintea cât mai repede, crezând că astfel îți vei salva încălțările de la distrugere. Din păcate, căldura intensă degajată de aceste aparate deteriorează materialul din care este confecționată încălțămintea și adezivul utilizat la lipirea tălpii. Știm că este mai rapid să le pui lângă sobă sau lângă calorifer, mai ales dacă a doua zi ai nevoie de ele ca să mergi la serviciu, dar procedând astfel nu vei face decât să le scurtezi durata de viață. Este adevărat că materialul folosit la încălțările de iarnă este de regulă unul gros, care are nevoie de timp pentru a se usca natural, dar există și soluții simple, mici trucuri pe care le poți folosi pentru a accelera acest proces.

Iată care sunt cele mai eficiente moduri de uscare rapidă pe care le poți folosi ca să îți salvezi încălțările de iarnă preferate:

1.Metoda ziarului. După ce ai curățat încălțările de noroi, iar apa s-a scurs din ele, scoate branțurile și pune-le alături ca să se usuce separat. Ia câteva bucăți de ziar și introdu-le în interiorul ghetelor sau cizmelor, și alte câteva bucăți folosește-le pentru a împacheta exteriorul. La final trebuie să ai perechea de încălțăminte complet bandajată în ziare. Hârtia va absorbi repede din umezeală, de aceea este necesar să schimbi ziarele cu altele uscate la câteva ore. Aceasta este o metodă lentă, dar foarte blândă cu încălțările, fără riscuri care pot duce la deteriorarea lor. Dacă nu ai în casă ziare poți să folosești și niște prosoape vechi, metoda va fi la fel de eficientă, iar încălțările tale vor fi complet uscate în câteva ore.

2.Metoda ventilatorului este un procedeu simplu, nu îți trebuie decât un ventilator de care să agăți încălțările ude dacă sunt prevăzute cu șireturi. Dacă nu au șireturi plasează-le în fața ventilatorului pe o cutie ca să fie cât mai aproape de ventilator. Nu uita să scoți branțurile din interior și să pui sub ele un prosop care să absoarbă apa care se scurge. Nu este nevoie decât de câteva ore pentru ca perechea de încălțăminte să fie complet uscată.

3.Metoda orezului este o soluție mai puțin cunoscută dar extrem de eficientă. Orezul are proprietatea de a absorbi rapid umezeala din orice spațiu. Probabil ai observat acest lucru când gătești orez. În cazul nostru orezul îți poate salva încălțările pe timp de iarnă. Ai nevoie de o cutie de carton sau de plastic în care să torni cam un centimetru de orez, pe care să așezi perechea de încălțări. Închide cutia și așteaptă câteva ore. Vei constata după ce le scoți că sunt complet uscate.

Nu neglija branțurile. Lasă-le să se usuce în timp, fără a le pune pe sobă sau calorifer. Sfatul nostru este ca a doua zi să folosești o altă pereche de încălțări, iar pe cele recent uscate să le depozitezi într-un spațiu sigur. Nu lăsa niciodată pe podea încălțămintea, chiar dacă acolo îți e mai la îndemână. Încălțările care stau pe podea sunt expuse prafului, prin urmare deteriorării. Dacă ții la longevitatea perechilor tale de încălțări, citește mai departe sfaturile noastre în ceea ce privește depozitarea.

Cum depozitezi încălțămintea în sezonul rece?

Pentru că în sezonul rece ai nevoie de mai multe perechi de botine, ghete și cizme pe care să le alternezi în funcție de vremea de afară, de activitățile de peste zi și de ținută, este important să știi cum să le depozitezi pentru a le avea cât mai mult timp într-o stare bună.

În sezonul rece ai nevoie de soluții practice pentru depozitarea încălțămintei, astfel încât să fie protejată de praf și umezeală, să nu ocupe mult spațiu, să fie bine organizată în dulap, ca să găsești imediat perechea care îți trebuie. Cele mai des întâlnite soluții de depozitare sunt: dulapuri cu rafturi, cutii de depozitare cu etichetă sau transparente, rafturi pe perete, sertare sub pat sau coșuri.

La fiecare schimbare de anotimp ne reorganizăm garderoba - scoatem ce nu mai folosim și punem articolele vestimentare și pe cele de încălțăminte pentru noul sezon, aranjate astfel încât să avem acces rapid la ele. Pentru organizarea încălțămintei începe cu sortarea pe categorii. Depozitează separat perechile de vară, iar pe cele de toamnă și iarnă împarte-le la rândul lor în două categorii: perechi de încălțări pe care le porți rar și perechi de încălțări pe care le porți frecvent. Pune-le pe cele din urmă la îndemână, în locurile unde ajungi mai ușor, și așează-le pe subcategorii, ca să știi exact unde să cauți atunci când ai nevoie de ele: cele de serviciu, încălțări pentru plimbare, încălțări sport etc.

Perechile de încălțări cu tocuri înalte sunt mai puțin folosite în sezonul rece, prin urmare nu îți va fi de folos să le ții la vedere, chiar dacă îți plac foarte mult. Pune-le în partea de sus a dulapului, pe rafturile superioare, de preferat în cutii cu etichete pe care să scrii ce conțin, ca să le găsești mai repede.

O investiție bună pe care o poți face și deloc costisitoare sunt câteva cutii de plastic transparente în care să ții încălțămintea. Nu doar că protejează perechile de încălțări foarte bine de factorii externi, dar sunt și extrem de practice. Fiind transparente, poți vedea ușor ce se află în interior, prin urmare vei găsi imediat ce îți trebuie. Timpul este important pentru fiecare dintre noi și să nu uităm câte minute prețioase pierdem în fața dulapului când ne pregătim să plecăm undeva. La fel de bine poți să folosești și cutii normale din carton pe care îți recomandăm să aplici câte o etichetă unde să scrii denumirea perechii de încălțări pe care o conține. În acest mod îți va fi foarte ușor să găsești încălțările pe care ți le dorești.

Cizmele se depozitează întotdeauna în poziție verticală. Pentru că au tendința să se îndoaie, fapt care generează uzarea materialului prin dungile pe care le face la îndoire, introdu în interiorul cizmei ziare sau o sticlă de plastic care va ajuta la păstrarea formei verticale. Dacă dorești să faci o mică investiție în acest sens, găsești la magazinele de profil forme speciale de introdus în cizme, care au scopul de a menține poziția verticală a acestora.

Nu îngrămădi niciodată încălțările unele peste altele, cu excepția adidașilor, care pot fi depozitați și în coșuri, întrucât sunt rezistenți la condiții aspre prin natura lor, ceea ce înseamnă că nu necesită o atenție sporită când vine vorba de depozitare.

Precum vezi, există soluții simple de uscare și de depozitare a încălțămintei în sezonul rece. Chiar și persoanele mai puțin organizate le pot adopta, întrucât necesită puțin timp, iar rezultatele nu pot fi decât mulțumitoare atât pentru buget cât și pentru sănătatea picioarelor tale.