Pantofi Oxford vs Derby vs Brogue – Tu știi care e diferenta?

26 Septembrie 2022
de catre Blog Zapatos

Poate știi ca sunt câteva diferențe între pantofii Oxford și cei Derby, iar în caz că nu știi care sunt acestea, nicio grijă le vom descoperi în rândurile ce urmează.

Pantofii Oxford
Istoria pantofilor Oxford e una cât se poate de fascinantă, chiar controversată pe alocuri am putea spune. Sunt două mari relatari contradictorii despre modul în careau au apărut pantofii Oxford.
Prima relatare ne spune că stilul a apărut defapt ca și cizmă prin anii 1600 la Castelul Balmoral din Scoția, devenind încaltamintea favorita la curte și suferind mai multe modificări de-a lungul secolelor.

Cea de-a doua relatare ne spune că studenții de la Universitatea Oxford s-au săturat de cizmele de la acea vreme, înalte până la genunchi, populare până la începutul anilor 1800. Datorită răzvrătirii studenților, s-a născut cizma oxoniană. Fantele înguste de-a lungul parților laterale ale cizmelor le făceau mult mai confortabile de purtat și trimiteau un semnal către instituție despre schimbarea în curs a vestimentației.

Odata cu generațiile care trec, fanta a devenit un sistem de șireturi laterale, care apoi a migrat către corp. Călcâiul a fost, de asemenea, coborât, la fel ca și înălțimea cizmei, până când s-a instalat în cele din urmă în forma pe care o cunoștem azi.

Caracteristicile definitorii ale pantofilor Oxford:

 • Un sistem de șireturi închis, cu ochiul cusut sub sferturi
 • Sferturi interioare și exterioare cusute sub vamp
 • Limba este cusuta separat sub vamp
 • Toc jos
 • Gleznă expusă
 • Talpă din piele cusută

Azi, există mai multe variații ale pantofului Oxford, dar toate sunt considerate formale. Distins prin linia subțire de cusături de-a lungul vârfului, pantoful este întotdeauna potrivit pentru mediul de business.

Cea mai formală variație este croiala integrală, ceea ce înseamnp că pantoful este realizat dintr-o singură bucată de piele, fără cusături vizuale și absolut fără detalii.

Un design înfrumusețat este Broguingul, creat cu găuri mici, perforate pe partea superioara și , uneori, cu un medallion pe vârf, este considerat a fi mai puțin formal. Cu cât sunt mai multe onamente, cum ar fi vârful aripii sau brogue complet, cu atât pantoful este mai casual.

Pantofii Derby

La fel ca pantofii Oxford , istoria pantofilor Derby este puțin confuză, fiind 3 relatări despre nașterea lor.

In primul rând avem legenda că pantofii Derby au fost făcuți inițial în secolul al XIX-lea pentru a fi pantofi de vânătoare pentru domni. Robuști și confortabili aceștia erau purtați în drumeții lungi și condiții umede, uneori dure.

A doua este povestea că Derby-urile au fost inspirate de feldmareșalul prusac Gebhard Leberecht von Blücher în timpul războaielor napoleoniene. Nu agrea cizmele greoaie cu care trupele sale se deplasau cu dificultate, așa că a ordonat să fie facut ceva mai confortabil și ușor. Noua încălțăminte era înaltă la gleznă, avea o limbă și un sistem de șireturi deschis. Era ușoara de pus și de scos, fiind mult mai ușoara decât încălțămintea cu care trupele sale se obișnuiseră. Cunoscută și sub numele de “Blucher”, aceastș inovație a inspirat ceea ce știm ca pantofii Derby de astăzi.

A treia relatare este că al XIV-lea conte de Derby, un bărbat destul de larg, avea dificultăți în a găsi pantofi care să i se potrivească. Așadar, l-a pus pe cizmarul său să creeze o cizmă cu șireturi deschise care era ușor de pus și de școs.

Oricare relatare de mai sus ar fi adevarată, pantofii Derby sunt o parte importantă a garderobei oricarui bărbat sau femei. Unii bărbati preferă doar pantofii Derby, datorită confortului excepțional pe care îl oferă.

Caracteristicile definitorii ale pantofilor Derby:

 • Un sistem de șireturi deschis, cu ochiurile cusute deasupra sferturilor
 • Sferturile sunt cusute deasupra vampului
 • Trei piese specific: un vamp cu limba și două sferturi
 • Un vârf alungit și rotunjit
 • Talpă din piele cusută

De asemenea, ca și pantofii oxford, există multe varianții ale pantofilor Derby. Deoarece ei sunt considerați a fi informali, se potrivesc de minune cu blugii, pantalonii casual și costume. Desigur, așa cum am menționat și mai sus, cu cât pantoful conține mai multe ornamente – cum ar fi brogungul – cu atât pantoful devine mai casual.
Un lucru important de reținut este că pantofii Derby sunt denumiți uneori și Blucher sau Gibson.

Pantofii Brogue

Începuturile pantofilor Brogue sunt umile, apărând ca niște pantofi de muncitor făcuți pentru fermierii scoțieni și irlandezi în secolul al XIX-lea.

Numele derivă din cuvântul gaelic “borg” care se traduce prin “aspru” sau „gros”. Designul rudimentar, brogue original a fost facut exclusiv pentru funcționalitate. Fabricat cu piei de animale netăbacite și o serie de perforații pentru a permite drenajul eficient în condițiile umede și mlăștinoase ale pământului.

De la miezul mlaștinilor la strălucirea orașului Tinseltown, în secolul următor, brogue a devenit un stil familiar prin epoca jazz-ului și a continuat să-i îmbrace pe marii de la Hollywood, precum Frem Ataire și Gene Kelly.

În ultimii ani, brogue a revoluționat codurile vestimentare ale barbaților și femeilor care lucrează în oraș. Odinioară considerat un pantof de țară pentru clasa muncitoare, brogue este acum o bază vestimentară familiară, diminuănd cândva “păcatul cardinal” al broguelor din cartierele de afaceri.

Oxford vs Derbies Vs Brogue

Diferența dintre pantofii Oxford și pantofii Derby

Cum am discutat în rândurile de mai sus, diferențele dintre pantofii Oxford și pantofii Derby sunt ușor de recunoscut.

Pantofii Oxford:
- Șireturile închise
- Sferturi închise sub vamp
- Limba este cusută separat sub vamp
- Cuplul de formă potrivit

Pantofii Derby:
- Șireturile deschise
- Sferturi cusute peste vamp
- Trei bucați – un vamp cu limbă și două sferturi
- Cuplul încapător

Pantofii Oxford sunt pantofi de bază excelenți pentru barbati si femei, fiind clasici, atemporali și întotdeauna respectați. Sunt un stil excellent pentru interviurile de angajare, ocazii formale și sunt stilul preferat pentru barbații și femeile din profesii mai conservatoare. Pantofii Oxford se potrivesc bine cu costume, pantaloni chino și blugi croiți.

Pantofii Derby pot fi, de asemenea, niște pantofi de bază și pot fi adaptați diferitelor tipuri de ținute. Versatilitatea pantofilor Derby îi face perfecți pentru afaceri și evenimente. Pantofii Derby se potrivesc bine la costum, pantaloni relaxați și blugi.

Pantofii Brogue se referă în mod specific la detaliile perforate și ornamentatele care conferă “brogurilor” stilul lor sofisticat. Înțepătura în sine are puțin de-a face cu construcția pantofului, care ar putea fi un Oxford sau un Derby, sau chiar un pantof călugar sau cizme brogue. Cu alte cuvinte, poți avea un pantof Oxford sau un Derby, dar nu poți avea un pantof Oxford Derby.

Care tip de pantof este mai potrivit pentru tine?

Până acum probabl ai stabilit cu care anume tip de pantof rezonezi cel mai bine, sau ai putea foarte bine să apreciezi ce are de oferit fiecare stil în parte (ceea ce este o idee destul de bună).
Reține că fiecare stil se poate schimba complet în funcție de tipul de piele folosit, de calitatea de ornamente și culoare. Aceștia sunt factori importanți pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când decizi ce pantof să porți.