Cum alegi o pereche de bocanci

06 Septembrie 2017
de catre

Bocancii sunt principalul articol de încălțăminte căutat iarna, în perioadele cu temperaturi scăzute. Printre cele mai comode încălțări, bocancii sunt ușor de purtat și de asortat, de aceea nu îți va fi greu să alegi perechea potrivită stilului tău vestimentar. Bocancii se integrează ușor în ținute casual, de regulă alături de blugi, dar pot fi incluse și în ținute chic, cu o fustă sau rochiță, dacă ai puțină inspirație și o sursă excelentă de unde să cumperi bocanci dama de calitate.

Scurt istoric al bocancilor

Bocancii de stradă pe care îi purtăm astăzi sunt inspirați din bocancii militari purtați de către soldați, special concepuți astfel încât să aibă o priză bună cu solul, să ofere o protecție maximă a piciorului și o stabilitate la nivelul gleznei chiar și în cele mai aspre condiții. Înainte, bocancii militari erau confecționați numai din piele, pentru a fi impermeabili. Legiunile romane au fost prima armată care dotată cu aceste încălțări speciale, numite caligae. Acestea aveau formă de sandale ce îmbrăcau piciorul până la jumătatea gambei, cu scopul de a crea un confort deosebit pentru picioarele soldaților. Primul model de bocanci cu șireturi, considerat inovativ, a fost purtat în războaiele lui Napoleon. Modelul cu șireturi a fost perfecționat la începutul Primului Război Mondial, când era numit "George Boots", apoi "Ammunition Boots", model folosit de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial până la sfârsitul anilor 1950.

Datorită confortului și rezistenței pe care le oferă bocancul militar designerii de moda s-au inspirat și pentru moda străzii. Principala utilitate a bocancilor este să asigure confortul și căldura piciorului pe timp de iarnă, pe lângă componenta estetică. Noi îți recomandăm câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când cauți o pereche de astfel de încălțări.

Materialul impermeabil. Fie ca optezi pentru o pereche de bocanci din piele originală sau alt material, asigură-te ca este impermeabil și îi poți purta în condiții meteo nefavorabile. Este vital pentru picioarele și sănătatea ta ca apa rece să nu poată pătrunde în interiorul încălțărilor.

Mărimea. Este indicat să îți iei o pereche de încălțări cu jumătate de număr sau chiar un număr mai mare pentru ca piciorul tău să nu stea fix în bocanc, iar în caz de vreme foarte rece să ai spațiu pentru șosete groase. De asemenea, piciorul trebuie să stea lejer pentru a permite o bună circulație, care va asigura o temperatură optimă corpului tău.

Interiorul bocancului. Unii oameni sunt mai friguroși decât alții și au nevoie de blană călduroasă în interiorul încălțărilor, care să le mențină picioarele calde. Dacă știi că ai probleme cu frigul asigură-te ca perechea de bocanci pe care o cumperi este confecționată în interior dintr-o blană de calitate, de preferat naturală.

Talpa. Este foarte importantă la încălțămintea de iarnă întrucât trebuie să ofere o aderență bună, ca să nu aluneci pe gheață, și să fie flexibilă, pentru a-ți asigura confortul picioarelor.

Înălțimea bocancului. Există 3 tipuri de bocanci: scurți (până la gleznă), de înălțime medie și înalți. Ca să te decizi în privința înălțimii, ia în considerare nevoia de confort și căldură pe care o ai, precum și elementele vestimentare la care vrei să asortezi bocancii.