Ce culori se poartă în iarnă - primăvara 2019

24 Ian 2019
de catre

2019 este un an minunat pentru iubitorii de culori, culoarea anului 2019 a fost declarată de către Institutul Pantone Living Coral. Spectrul variat al tendințelor fashion în materie de coloristică din acest an are ceva pregătit pentru fiecare: de la tonuri Intense, vibrante, la pasteluri și culori neutre.

Cu siguranță vei găsi paleta coloristică perfectă pentru ținutele de sezon, care să se potrivească stilului tău. Institutul Pantone, autoritatea mondială în materie de culori, a anunțat previziunile sub forma unei palete formată din 4 nuanțe de bază și alte 12 nuanțe care să le completeze, dintre care le vom enumera și noi pe cele mai relevante în materie de încălțăminte. Iată care sunt trendurile principale pe care le întâlnim în zona modei, deci aplicabile și modelelor de încălțăminte:

Rozul este vedeta

Rozul a devenit una dintre culorile cele mai omniprezente și versatile ale deceniului. Popularitatea sa la început a crescut în social media, în celebra platformă Tumblr, unde creatorii de conținut au adoptat pe scară largă această culoare, care a devenit cunoscută sub numele de "Tumblr Pink".

Celebritatea revigorantului rozul a atins rapid apogeul și a început să depășească limitele spațiului virtual, intrând în forță în lumea fashion. Institutul Pantone Color (autoritatea globală privind culorile) a numit nuanțele Rose Quartz și Serenity culori ale anului în 2016, momentul când rozul atinge punctul culminant. Se credea ca acela va fi sfârșitul erei rozului, însă acesta a depășit așteptările și a refuzat să dea înapoi, iar spectrul de tendințe continuă să se extindăși în prezent, în toate ariile posibile. Pe podiumurile de modă anul acesta întâlnim palete vibrante de roz; putem afirma c[ rozul devine o culoare statement și totodată o alternativă modernă la tonurile neutre.

Nuanțele preferate în acest sezon sunt piersic (dalie înflorită) și liliac (lavanda roz), care pot fi o alegere inspirată pentru o ținută de seară, pentru o petrecere sau o nuntă, iar în stilul casual poți opta între o pereche de ghete în una dintre aceste nuanțe sau o fustă ori o rochiță roz. Se așteaptă o evoluție și o adaptare continuă a acestei culori, prin urmare orice investiție făcută într-un articol vestimentar în această nuanță este una inspirată. Rafturile virtuale ale magazinului nostru sunt pline de ghete, botine și cizme în diverse tonuri de roz, care degajă feminitate, delicatețe și inocență oricărei ținute.

Metalicul devine noul neutru

În anul 2017 directorul executiv al Pantone, Leatrice Eiseman, a împărtășit opiniile sale cu privire la culorile prezente în 2018 și a spus audienței sale „ știm că nuanțele metalizate sunt clasice, dar ele au devenit, surprinzător, tonuri neutre“. Raționamentul din spatele acestor declarații este unul simplu, având în vedere faptul că nuanțele metalizate au acea abilitate unică de a se amesteca frumos cu o varietate largă de culori și tipuri de design aflate în tendințe. De la accente minimaliste și asortarea facilă cu materiale diverse, la accente glamour și opulență, nuanțele metalizate și-au dovedit versatilitatea.

Anul acesta poți adăuga strălucire ținutelor tale utilizând această versatilă paletă de nuanțe metalizate neutre, prin alegerea unei perechi de încălțări de sezon cu o astfel de cromatică. Tonurile metalizate conferă un look glamour și atitudine ținutelor având calitatea de a te plasa în centrul atenției orice ai purta. E suficient să încalți o pereche de ghete sau botine argintii sau aurii și cu siguranță nu vei trece neobservată.

Poate părea un tip de încălțăminte prețioasă dar nu este deloc pretențioasă, ea putând fi purtată atât la ținute elegante, cu ocazia petrecerilor de sezon, de Crăciun sau de Revelion, dar merge excelent și în ținute casual, de zi sau chiar office, acolo unde regulile vestimentare nu sunt foarte stricte. Încălțările în culori metalizate au depășit de mult limitele stilului elegant si au pătruns dezinvolt în moda străzii, unde va rămâne mult timp, cu siguranță.

Tonuri luminoase și îndrăznețe

Culorile îndrăznețe sunt prezente pe podiumurile de modă în ultimii ani și acest lucru va continua și în 2019. Institutul Pantone a anunțat în ediția New York Fashion Week, în raportul privind trendurile în materie de culoare pentru anul 2018, că anul acesta culorile vibrante sunt vedete. Deși selecția culorilor propusă de Institut poate fi surprinzătoare pentru unii, culorile vibrante au fost repede integrate în lumea fashion și implicit în coloristica încălțărilor de toamnă-iarnă 2018-2019.

Ultraviolet, culoarea anului 2018

Culoarea anului a fost declarată de către Institutul Pantone ultravioletul, culoare descrisă ca fiind dramatic de provocatoare. "... Ultravioletul este de mult timp un simbol al nonconvenționalui și strălucirii artistice. Iconurile muzicii, Prince, David Bowie și Jimi Hendrix au adus nuanțele de ultraviolet în prim-planul culturii pop occidentale ca expresii personale ale individualității ". Această culoare mistică inclusă nu poate rămâne neobservată și poate fi adoptată fără a fi combinată cu alte nuanțe, întrucât are o personalitate aparte, intrigantă și misterioasă.

Tonuri intense de roșu

Tonuri intense de roșu, Chili Oil (ulei de ardei iute) și Cherry Tomato (roșii cherry), se regăsesc aproape în toate colecțiile de modă ale actualului sezon, putem spune chiar că roșul este regele podiumurilor de modă. Fashionistele au la dispoziție numeroase modele de ghete și botine în tonuri de roșu pe care le pot purta cu alte piese vestimentare în aceeași nuanță sau pot crea contraste de efect folosind alb și negru.

Albastru marin

Albastru marin este o nuanță care merge perfect în sezonul rece, fiind una dintre preferatele iubitoarelor de modă în materie de ghete, cizme sau botine. Este o culoare profundă și caldă, utilizata cu preponderență în mediul office.

Ciocolată amară

Culoarea Emperador sau ciocolată amară, care conține o ușoară reflecție de Bordeaux ne duce cu gândul în trecut la moda fustelor scurte, plisate, a pantalonilor evazați și a umerilor voluminoși. Anul acesta o întâlnim în interpretări moderne în articole de îmbrăcăminte, dar este preferată pentru confecționarea încălțămintei de sezon. O pereche de botine sau de cizme în nuanța ciocolată amară conferă un look dinamic și hotărât purtătoarei.

Pastelurile, mereu în trend

În 2019 este promovată pe podiumurile de modă o paletă nouă și modernă de pasteluri: roz murdar, mentă, nuanțe de verde salvie, tonuri de albastru pastel, violet, roz deschis, galben pal, care înlocuiesc genericul gri și sparg monotonia albului. Marele atu al nuanțelor pastelate este că se potrivesc aproape tuturor gusturilor, iar dacă sunt combinate cu dibăcie cu alte culori putem afirma cu încredere că pastelurile se potrivesc oricărei femei. Gama de pasteluri la modă anul acesta este foarte bogată, dintre care amintim multe nuanțe de verde (menta verde, verde deschis, verde lime, nuanțe de jad sau verdele frunzei de eucalipt).

Nuanța “lapte de cocos” inspirată din fructul palmierului de la tropice este o nuanța de alb care intră în categoria pastelurilor și care a devenit una dintre cele mai populare în 2018. Diferența dintre acesta și clasicul alb este o impregnare ușoară și cremoasă care conferă moliciune. Pe o pereche de ghete sau botine nuanța lapte de cocos arată absolut delicios.

Nuanța “nisip cald”, un bej care a tras ca un magnet atenția stiliștilor, se potrivește excelent la o pereche de botine Stiletto pentru a obține un look de seară perfect alături de o rochie cu decolteu și accesorii aurii.

Griul fumuriu (Harbor Mist) este o nuanță romantică ce te duce cu gândul la o ceață de dimineață într-un port maritim. O pereche de încălțări în această culoare se poate combina excelent cu elemente de ultraviolet, roșu sau galben.

Nuanțele pastelate de galben aduc un plus de luminozitate ținutelor de iarnă. Se pot obține efecte senzaționale dacă sunt mixate ingenios cu tonuri de alb, roz sau roșu pentru ținutele de zi, sau cu nuanțe metalizate argintii, pentru ocaziile speciale.

Negrul, clasic și modern

Negrul este principala culoare neutră folosită preponderent în fashion. El este sofisticat, sexy, misterios și totodată exigent, cu o capacitate unică de a decora în fundal sau a constitui o declarație de culoare în timp ce se integrează fără efort în orice stil vestimentar. Marele avantaj al tonurilor de negru este ca se îmbină armonios cu întreaga paletă de culori aflate în tendințe. În 2019, alături de negrul de bază, întâlnim și nuanțe de culoare neagră moderne, cu subtilități bogate în indigo și cărbune, amestecul perfect de feminin și masculin.

Paleta de culori aflate în tendințe în iarna - primavara 2019 reunește nuanțe pentru toate gusturile și pentru toate ocaziile. Iubitorii de culoare se bucură anul acesta datorită prezenței paletelor proaspete și îndrăznețe. Deși par diferite, majoritatea dintre ele se combină armonios una cu cealaltă, dacă ne gândim la nuanțele de verde, galben și maro. Pentru femeile care nu doresc să riște prea mult în această zonă există soluția salvatoare și deloc demodată, clasicul negru, care rămâne culoarea predominantă pentru încălțările de sezon rece.